Skip to content
DraconiticResearch
Search Sources API
186,541 studies31 sourcesUpdated 28 min ago
PreprintCC0bioRxiv

Southern (California) Sea Otter Population Status and Trends at San Nicolas Island, 2023-Winter 2026

  1. 1U.S. Geological Survey

Abstract

The southern sea otter (Enhydra lutris nereis) population at San Nicolas Island, California, has been monitored annually since the translocation of 140 sea otters to the island was completed in 1990. Monitoring efforts have varied in frequency and method across years. In 2017, in accordance with the National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2016, the U.S. Navy and the U.S. Fish and Wildlife Service formally initiated a sea otter monitoring and research plan to determine the effects of military readiness activities on the growth or decline of the southern sea otter population at San Nicolas Island. The monitoring program, at its basic level, includes quarterly seasonal surveys of population abundance, distribution, and foraging activity. This report presents data from the program with a focus on the recent three years from winter 2023 through winter (February) 2026. From 2023 to 2026, we measured an 8.1-percent per annum decrease in population abundance (95-percent confidence interval =1.1-14.6 percent), with 106 total individuals counted as of February 2026. Historically, sea otter habitat usage at San Nicolas Island was concentrated on the west end of the island. Between 2017 and 2019, we observed increased seasonal usage of the north and south sides of the island, and in 2020-2022, a large (approximately 30-40 individuals) group of sea otters (raft) took up residence off the east end. During 2023-2026 the east end raft disappeared, and sea otters returned to their historical habitat usage patterns at the west end of the island. Foraging data were collected from summer 2023 to winter 2026 on a total of 461 foraging dives in 32 foraging bouts, and the majority of identified prey on successful dives (n=325) were sea urchins (124) followed by snails (48), bivalves (41) and crabs (23). One lobster and one octopus were also identified among the sea otter prey items. We combined these data with data from 2020-2022 to estimate overall energy intake rates that averaged 7.7 kilocalories per minute (95-percent credible interval =6.6-9.1 kilocalories per minute). These results can be useful to the planning of future monitoring and research of sea otters at San Nicolas Island.

Related

  1. Fixed-ground multisensor monitoring resolves longitudinal vegetation condition and fuel-state structure in Southern California chaparral and oak scenes
    Andrew Lee
    EarthArXivPreprintPublisher termsFull textEcologyEvolutionary biologyEarthArXiv
  2. The value of multi-year sampling for detecting fine-scale population genetic structure in marine fishes: A case study of juvenile southern flounder
    Sydney P. Harned, Jamie L. Mankiewicz, Russell J. Borski +2
    PLOS OnePeer-reviewedCC BY 4.0Full textDevelopmental biologyEcologyPLOS
  3. Genetic Ancestry and Affinity of a Local Population in Southern Thailand Using Whole-Exome Sequencing.
    Pongsakorn Choochuen, Surasak Sangkhathat, Nattanan Sukpan +4
    Life (Basel, Switzerland)Peer-reviewedCC BYFull textGenetics & genomicsEurope PMC
  4. Role of aridity in shaping adaptive genomic divergence and population connectivity in a southern African rodent
    Hamilcar Keilani, Anna-Sophie Fiston-Lavier, Pierre Caminade +9
    Proceedings of the Royal Society B: Biological SciencesPeer-reviewedCC BY 4.0Full textGeneral biologyEnvironmental science & pollutionHALEurope PMC
  5. Population genetic structure and connectivity of Enhalus acoroides along the Southern Vietnamese coastline
    Xuan-Vy Nguyen, Thi Thuy Hang Phan, Nhu-Thuy Nguyen-Nhat +5
    Frontiers in plant sciencePeer-reviewedCC BYFull textGenetics & genomicsEurope PMCCrossref
BibTeX
@misc{tomoleoni2026southern,
  title = {{Southern (California) Sea Otter Population Status and Trends at San Nicolas Island, 2023-Winter 2026}},
  author = {J. A. Tomoleoni and J. L. Yee and E. Seacord and M. M. Staedler and B. B. Hatfield and L. Carswell and J. Fujii and G. B. Bentall and L. Konrad and C. Young and M. T. Tinker and L. Bowen},
  howpublished = {bioRxiv},
  year = {2026},
  month = aug,
  doi = {10.64898/2026.08.28.747881},
  url = {https://www.biorxiv.org/content/10.64898/2026.08.28.747881v1},
  note = {CC0},
}
RIS
TY  - UNPB
TI  - Southern (California) Sea Otter Population Status and Trends at San Nicolas Island, 2023-Winter 2026
AU  - J. A. Tomoleoni
AU  - J. L. Yee
AU  - E. Seacord
AU  - M. M. Staedler
AU  - B. B. Hatfield
AU  - L. Carswell
AU  - J. Fujii
AU  - G. B. Bentall
AU  - L. Konrad
AU  - C. Young
AU  - M. T. Tinker
AU  - L. Bowen
PY  - 2026
DA  - 2026/08/28
PB  - bioRxiv
DO  - 10.64898/2026.08.28.747881
UR  - https://www.biorxiv.org/content/10.64898/2026.08.28.747881v1
AB  - The southern sea otter (Enhydra lutris nereis) population at San Nicolas Island, California, has been monitored annually since the translocation of 140 sea otters to the island was completed in 1990. Monitoring efforts have varied in frequency and method across years. In 2017, in accordance with the National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2016, the U.S. Navy and the U.S. Fish and Wildlife Service formally initiated a sea otter monitoring and research plan to determine the effects of military readiness activities on the growth or decline of the southern sea otter population at San Nicolas Island. The monitoring program, at its basic level, includes quarterly seasonal surveys of population abundance, distribution, and foraging activity. This report presents data from the program with a focus on the recent three years from winter 2023 through winter (February) 2026. From 2023 to 2026, we measured an 8.1-percent per annum decrease in population abundance (95-percent confidence interval =1.1-14.6 percent), with 106 total individuals counted as of February 2026. Historically, sea otter habitat usage at San Nicolas Island was concentrated on the west end of the island. Between 2017 and 2019, we observed increased seasonal usage of the north and south sides of the island, and in 2020-2022, a large (approximately 30-40 individuals) group of sea otters (raft) took up residence off the east end. During 2023-2026 the east end raft disappeared, and sea otters returned to their historical habitat usage patterns at the west end of the island. Foraging data were collected from summer 2023 to winter 2026 on a total of 461 foraging dives in 32 foraging bouts, and the majority of identified prey on successful dives (n=325) were sea urchins (124) followed by snails (48), bivalves (41) and crabs (23). One lobster and one octopus were also identified among the sea otter prey items. We combined these data with data from 2020-2022 to estimate overall energy intake rates that averaged 7.7 kilocalories per minute (95-percent credible interval =6.6-9.1 kilocalories per minute). These results can be useful to the planning of future monitoring and research of sea otters at San Nicolas Island.
ER  -