Skip to content
DraconiticResearch
Search Sources API
197,787 studies31 sourcesUpdated 46 min ago
Peer-reviewedCC BY 4.0Primates; Journal of Primatology

Group size and composition of brown howler monkeys (Alouatta guariba) in three fragments of Araucaria Pine Forest in southern Brazil

  1. 1Laboratório de Símios, Departamento de Zoologia, Universidade Federal do Paraná (UFPR), Coronel Francisco H. dos Santos Av., 100., Curitiba, 81531-980 Paraná Brazil
  2. 2Programa de Pós-graduação em Zoologia, Departamento de Zoologia, UFPR, Curitiba, Paraná Brazil
  3. 3Programa de Pós-graduação em Biodiversidade Neotropical, Universidade Federal da Integração Latino-Americana (UNILA), Foz do Iguaçu, Paraná Brazil

Abstract

Brown howler monkeys (Alouatta guariba) are increasingly threatened by habitat loss, sylvatic yellow fever, and negative human interactions. In southern Brazil, brown howlers still inhabit some fragments of the endangered Araucaria Pine Forest (APF), but basic information on their social organization remains scarce. We surveyed brown howler monkey groups to assess their group size and composition in three nearby similarly sized peri-urban APF fragments in Curitiba, southern Brazil. Using Generalized Linear Mixed Models, we investigated whether the number of males, females and immatures could be predicted by the number of individuals in each of these sex-age categories, along with group size. Monthly expeditions were conducted over 11–13 months, using multiple walks in each fragment to survey howler monkeys’ groups. We surveyed 17 groups over 332 km of fieldwork. Group sizes ranged from two to eight individuals (mean 4.88 ± 1.65 SD), sex and age proportion was 1 adult male: 0.5 subadult male: 1.7 adult females: 1.2 juvenile: 0.4 infant, and the immature-to-female ratio was 0.96. We found that group size was a significant positive predictor for the number of adult females, juveniles and immatures overall, suggesting a general increase in fitness in larger groups, but not for the number of males and infants. Our findings indicate the presence of a small established population of brown howler monkeys in relatively small APFs, with population parameters in the typical range of the species, but an immature-to-female ratio more similar to populations of stagnanting growth, pointing to the necessity to implement measures to conserve and connect this population in an endangered habitat.

Related

  1. Bird-plant frugivory networks in two secondary Araucaria forests in southern Brazil
    Francisco A. Vásquez-Arévalo, Pamela E. Malmoria, Carla S. Fontana +1
    PLOS OnePeer-reviewedCC BY 4.0Full textEcologyPLOS
  2. Characterization of cross-family conserved fragments
    X. Chen, P. Tian
    bioRxivPreprintAll rights reservedFull textBioinformatics & computational biologybioRxiv
  3. Percussive manipulations distinguish object play in capuchin and patas monkeys
    T. Bier, A. M. Auersperg, R. Folkertsma +1
    bioRxivPreprintAll rights reservedFull textZoology & animal behaviourbioRxiv
  4. The Dark Side of the Matrix: Elastin-Derived Fragments Drive Aging by Igniting the Immune System
    Taihao Quan
    Ageing research reviewsPeer-reviewedLicence not statedFull textCell biologyPMC
  5. Temporal and spatial alterations in GPi neuronal encoding might contribute to slow down movement in Parkinsonian monkeys
    Arthur Leblois, Wassilios Meissner, Erwan Bezard +3
    European Journal of NeurosciencePeer-reviewedLicence not statedFull text61 citedNeuroscienceHAL
BibTeX
@article{borges2026group,
  title = {{Group size and composition of brown howler monkeys (Alouatta guariba) in three fragments of Araucaria Pine Forest in southern Brazil}},
  author = {Amanda Letícia Borges and Gabriel Rangel Santos-Mariano and Pedro Augusto Andrich Mota and Samuel Barbarine da Silva and Mário Retondo and Lucas M. Aguiar},
  journal = {Primates; Journal of Primatology},
  year = {2026},
  month = aug,
  doi = {10.1007/s10329-026-01283-y},
  url = {https://doi.org/10.1007/s10329-026-01283-y},
  note = {CC BY 4.0},
}
RIS
TY  - JOUR
TI  - Group size and composition of brown howler monkeys (Alouatta guariba) in three fragments of Araucaria Pine Forest in southern Brazil
AU  - Amanda Letícia Borges
AU  - Gabriel Rangel Santos-Mariano
AU  - Pedro Augusto Andrich Mota
AU  - Samuel Barbarine da Silva
AU  - Mário Retondo
AU  - Lucas M. Aguiar
PY  - 2026
DA  - 2026/08/07
JO  - Primates; Journal of Primatology
DO  - 10.1007/s10329-026-01283-y
UR  - https://doi.org/10.1007/s10329-026-01283-y
AB  - Brown howler monkeys (Alouatta guariba) are increasingly threatened by habitat loss, sylvatic yellow fever, and negative human interactions. In southern Brazil, brown howlers still inhabit some fragments of the endangered Araucaria Pine Forest (APF), but basic information on their social organization remains scarce. We surveyed brown howler monkey groups to assess their group size and composition in three nearby similarly sized peri-urban APF fragments in Curitiba, southern Brazil. Using Generalized Linear Mixed Models, we investigated whether the number of males, females and immatures could be predicted by the number of individuals in each of these sex-age categories, along with group size. Monthly expeditions were conducted over 11–13 months, using multiple walks in each fragment to survey howler monkeys’ groups. We surveyed 17 groups over 332 km of fieldwork. Group sizes ranged from two to eight individuals (mean 4.88 ± 1.65 SD), sex and age proportion was 1 adult male: 0.5 subadult male: 1.7 adult females: 1.2 juvenile: 0.4 infant, and the immature-to-female ratio was 0.96. We found that group size was a significant positive predictor for the number of adult females, juveniles and immatures overall, suggesting a general increase in fitness in larger groups, but not for the number of males and infants. Our findings indicate the presence of a small established population of brown howler monkeys in relatively small APFs, with population parameters in the typical range of the species, but an immature-to-female ratio more similar to populations of stagnanting growth, pointing to the necessity to implement measures to conserve and connect this population in an endangered habitat.
SN  - 0032-8332
SN  - 1610-7365
ER  -